Traduce esta Pagina/ translate this web

dimarts, 12 de juliol del 2011

Iberdrola, empresa verda o multinacional sense escrúpols?

Iberdrola és l’empresa constructora de la línea d’alta tensió que travessa les serres cremades i les comdena a la grisor perpètua. La Plataforma contra l’alta tensió de la Vall d’Albaida s’oposa rotundament a la construcció d’aquesta infraestructura i insta a una reflexió sobre la veritat d’aquesta empresa.

Iberdrola es ven al mon com una empresa verda, a la seva pàgina web només apareix el que inverteixen en energies renovables i s’obliden de fer menció d’alguns detalls.
Per exemple l’any passat de cada 3 kilovats que produïa dos eren d’orige fósil o nuclear.
Iberdrola es propietària de 6 centrals nuclears (Vandellós, Ascó, Cofrents, Garoña, Almaraz i Trillo I) 
Central nuclear de Cofrents, propietat d'Iberdrola

Algunes situades en zones d’alta perillositat sísmica, risc de desbordament de rius i patint per la seva antiguitat incidències i accidents. Lluny del que ens venen l’energia nuclear no és neta, si bé es cert que el fum que desprenen les seves grans xemeneies és vapor d’aigua les centrals nuclears produeixen gran quantitat de residus tòxics impossibles de destruïr i perillosament emmagatzemables.
Altra de les propietats d’Iberdrola és una central tèrmica de cicle combinat, gran causant de l’escalfament global del planeta.
A més Iberdrola s’expandeix pel mon (Regne Unit, Estats Units, Llatinoamèrica i Àfrica) construeix grans embasaments a Brasil desplaçant milers de persones de les seves terres, aquestes infraestructures són relativament barates i Iberdrola augmenta el seu benefici calculant el seu valor a preu de llum produïda per petroli. A Mèxic el projecte més polèmic és el parc eòlic La Venta II on s’han denunciat nombroses irregularitats, ja que el projecte ha suposat l’expoli de terres comunals.
Els parcs eòlics projectats o construïts a Kènia, Rumania i EUA també han trobat l’oposició dels habitants per les seves dimensions i problemàtiques de salut, mediambientals i humanes.
Però totes aquestes qüestions són callades per la companyia que gasta grans qüantitats en vendre la seva cara verda i amable. Darrere de cada projecte d’Iberdrola hi ha afectats organitzats o no però sempre silenciats, oprimits, intimidats i represaliats.
Sense anar més lluny la Plataforma utilitza com a mitja de protesta el dret legítim a la manifestació i sistemàticament els membres són identificats per la Guàrdia Civil. Però no hi ha cap força de l’ordre capaç ni capacitada per a aturar unes obres a falta de l’informe d’impacte ambiental, unes obres que incompleixen totes les normes de seguretat mediambiental de prevenció d’incèndis que ocupen i destrueixen terrenys no previstos als projectes, unes obres que encara que ens diguen que són legals són il·legítimes i atenten al sentit comú.
Com diu Leonardo Bagi activista de MAB (Moviement d’afectats per embassaments a Brasil) “ El capital TRANSNACIONAL no té patria la veritat és que es comporta de la mateixa forma en tots el paisos, arriba de la mateixa manera irrespetuosa, irresponsable excloent a les persones, no consultant els drets, mirant solament la manera de lucrar-se, un contracte a complir, una expectativa d’agenda a mig plaç.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada